PERSBERICHT

HEINEKEN Nederland en Wagro starten duurproef voor biogas

Zoeterwoude, 3 november 2015 – HEINEKEN Nederland en Wagro (Waddinxveense Groenrecycling Wagro B.V.) starten een duurproef voor de vergisting van biomassa. De proef start deze maand en duurt 6 tot 12 maanden. Beide partijen bekijken samen wat een efficiënte en effectieve manier is om de biomassa die Wagro verwerkt in te zetten voor de productie van biogas in de Afvalwater Zuiveringsinstallatie van de HEINEKEN brouwerij in Zoeterwoude. Dit project vindt plaats in het kader van Groene Cirkels, de samenwerking van HEINEKEN Nederland, provincie Zuid Holland en Alterra Wageningen UR gericht op een klimaatneutrale brouwerij, een duurzame economie en een aangename leefomgeving.

Door het uitpersen van tomaten- en paprikaplanten produceert Wagro loofsap. Dit sap voegt HEINEKEN toe aan de Afvalwater Zuiveringsinstallatie van de brouwerij, waarmee het bedrijf afvalwater zuivert en ook nu al biogas produceert. Door inzet van het loofsap kan de brouwer de capaciteit van de waterzuivering aanzienlijk beter benutten. Dat komt niet alleen door de extra energie die het loofsap levert, maar ook door de betere spreiding die de inzet van het sap mogelijk maakt, zoals verwerking in het weekend, als er geen bier gebotteld wordt.

In totaal wordt nu 8% van de stoom die voor  het brouwproces in Zoeterwoude benodigd is met biogas opgewekt. Als de duurproef goed uitpakt, dan betekent dit bijna een verdubbeling van deze hoeveelheid. Daarmee draagt het project bij aan de ambitie van HEINEKEN en van Groene Cirkels om een klimaatneutrale brouwerij , een duurzame economie en een aangename leefomgeving te creëren.

Tot nu toe wordt biomassa zoals  tomaten- en paprikaplanten aan het einde van de teelt gecomposteerd. Composteren kost energie en levert derhalve  geen groene energie op. Daarnaast is in Nederland ook een  structureel overschot aan compost. Wagro heeft hiermee een belangrijke innovatie ontwikkeld  door enerzijds het geproduceerde loofsap in te zetten voor de productie van biogas en anderzijds de vezels die bij het persen van de plant overblijven te verbranden. De duurzame warmte die daarbij onstaat, kan worden teruggeleverd aan de glastuinbouw.

De duurproef is een belangrijke stap in de verdere opschaling van deze innovatie. Op deze manier kan er weer beter gebruik worden gemaakt van deze biomassa, die in grote hoeveelheden in ons land beschikbaar is.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie
Groene Cirkels – Francine Loos/ t 06 20311315/ francine.loos@wur.nl
HEINEKEN Nederland – Josephine Bertrams /  t 071 545 8000/ josephine.bertrams@heineken.com
Wagro – Wim Lexmond/ t 06 51284040 / wim@wagro.nl